Stell og vedlikehold av gravsted

Etter hvert som snøen trekker seg tilbake fra kirkegårdene og gravlundene kan det være fint å gi gravstedet litt stell og omtanke. Her er noen enkle tips.

Vedlikehold av gravstenen

Vi anbefaler å vaske gravstenen minst to ganger i året, gjerne vår og høst. Stener som står under trær eller busker kan med fordel vaskes oftere. De fleste stener tåler røff behandling med både hard kost og såpe. Ikke bruk børster som kan legge igjen spor av jern. Rust setter seg dypt i steinen og er nært umulig å fjerne.

Helpolerte stener

Helpolerte steiner krever generelt lite vedlikehold. Smuss kan enkelt fjernes med en våt klut eller myk kost. Skyll stenen godt med vann etter bruk av såpe.

Liggende stener

Skriften på liggende stener blir ofte fylt med smuss. På disse bør man skylle over skriften med vann så ofte som mulig. Hvis skriften er utydelig, prøv myk kost og vann.

Vasking av skrift og dekor

Det er viktig å tenke på at skrift og dekor ikke tåler samme behandling som selve stenen. Bruk en myk kost til dette; gjerne en beisekost kombinert med et mildt vaskemiddel. Om skriften trenger en oppussing, kan stenhuggeren hente inn stenen og legge ny lakk. Stearinflekker kan være veldig vanskelig å fjerne, spesielt fra lyse og upolerte stener og om det har kommet det på stenen er det ofte en jobb for stenhuggeren å fjerne med høytrykksspyling.

Det finnes midler som fjerner alger og forebygger groing. Enkelte virker over tid slik at man ikke trenger å skrubbe. Andre alternativer er klorbaserte midler. Disse kan være meget effektive, men lite miljøvennlige og skadelige for både blomster og klær.

Vedlikehold av gravsted og beplantning

Når vinteren slipper taket kan det være fint å plante ved graven. Hvor tidlig avhenger av snø og temperatur. Her er våre tips gjennom året.

Ved påsketider kan man begynne å plante løkblomster ved graven. Det finnes utallige sorter å velge i. Løkplanter tåler noen minusgrader. Det samme gjør stemorsblomster. Husk hagespade og hagegaffel.

Om sommeren er det tid for å plante varige blomster som kan stå mot høsten. Bruk gjerne rosebusker, små trær/busker og staude. Alt dette vil komme igjen år etter år. Det finnes også en mengde vakre ettårige sommerblomster som eksempelvis Betulia. Lobelia kan også fint brukes som kantblomst.

Til høsten er det tid for opprydning og nyplanting. Barbusker og lyngplanter det det som tåler kuldegrader best. Man kan legge granbar som bunndekke som kontrast mot snøen rundt. Legg gjerne granbar som bunndekke for god kontrast mot snøen.

Til allehelgen og jul er det tid for gravkranser og tenning av lykter. Men unngå stearinsøl og sot fra fakler på gravstenen, og unngå elektriske lys. Vær varsom ved tenning av lys.

De lokale gravferdsmyndighetene tilbyr også ofte stell av blomster ved grav mot betaling. Se lokale tilbud for Oslo, Asker og Bærum.

til toppen